Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek-számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
695
Egy számtani sorozat 4. tagja -2, a 11. tagja pedig 5-tel egyenlő. Határozd meg a sorozat 2011. tagját és számítsd ki az első 2011 tag összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a4=-2
a11=5

a1+3d=-2
a1+10d=5
7d=7
d=1

a1+3=-2
a1=-5

a2011=-5+2010=2005
(képlet -> an=a1+(n-1)d )

s2011=(-10+2010)*2011/2=2.011.000
(képlet -> sn=[2a1+(n-1)*d]*n/2 )
0