Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzetgyök alatt 64516

Főoldal » Általános iskola » Matematika
423
Hogyan lehet írásban levezetni a négyzetgyök alatt 64516-ot?
Tudom, az eredmény 254, de hogyan lehet levezetni írásban?

Köszi a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, matematika, négyzetgyök, gyökvonás
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
√64516
√254²
254
0

Köszi,
de egy 7.-es gyerek számológép használata nélkül, honnan fogja tudni, hogy 254 a helyes megfejtés?
0

Szerintem itt inkább arról van szó, hogy fel kell bontani 64516-ot prímtényezőkre és látni fogjuk, hogy mindegyik hatványkitevő páros, vagyis egész szám lesz a gyök.
`"64 516" = 2^2*127^2`

Sajnos a 127 egy elég nagy prím, szóval papíron tesztelgetéssel aligha jön rá az ember. Ehhez valószínűleg mindenképpen számológép kell. Egy hetedikesnek nem dolga 127-ig letesztelnie mindegyik számot, hogy vajon osztja-e. Már arról nem beszélve, hogy az eredeti számunk 5 jegyű, ami azért elég sok. Azt osztogatni papíron se semmi azért, persze még azért kivitelezhető.

Viszont ha megvan a felbontás, akkor úgy már egyszerű a dolgunk:
`sqrt "64 516" = sqrt(2^2*127^2) = 2*127 = 254`

De ha nem ismert a prímtényezős felbontás, akkor anélkül aligha tudjuk levezetni és mivel az a legkevésbé sem magától értetődő, így nem hiszem, hogy ennek levezethetőnek kéne lennie papíron...

Viszont! Hogy ha nem erről a számról van szó, hanem a `"65 536"`-ról, akkor az történetesen 2 hatványa, egészen pontosan `2^16`, ami talán még levezethető papíron, mivel csak 2-vel kell osztogatni. Ebben az esetben pedig a gyök:
`sqrt "65 536" = sqrt(2^16) = 2^8 = 256`

Ennyivel tudok szolgálni. Egyébként ismerős nekem ez a 254 négyzetes dolog. Nem tudom honnan, de valahonnan már láttam ezt és tudom, hogy akkor is felmerült a 256, de azt már nem tudom, hogy miért.
Módosítva: 3 éve
0