Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekból kellene segítségm

Főoldal » Általános iskola » Matematika
325
A 34.es feladotot nem értem, tudna valaki segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
34.
a) A legnagyobb közös osztó egy olyan szám, ami tartalmazza az összes számot, ami osztja mindkét számot. Ezért a prímtényezős felbontásában a prímek azok `a` és `b` prímei közül a kisebbik hatványon lévők szorzata. Például itt a `2^2*3^3*5^2`-ból azért van a 2 a másodikon, mert `a` és `b` közül valamelyiknél ennek kell lennie 2-nek a hatványa. Mivel `b`-nél 4, ezért muszáj, hogy az `a`-nál legyen kettő, mert különben nagyobb hatványon lenne a LNKO-ban. Tehát
`x = 2`

Ugyanígy `y`-nak 3-nak kell lennie, különben az LNKO-ban magasabb volna a 3 hatványa, hiszen az `a`-ban a 4-iken van, vagyis
`y = 3`

Na a `z` viszont már érdekes. Mint mondtam az LNKO-ban a prímek a két szám közül a kisebbik hatványon vannak. Mivel itt az 5 a második hatványon van az `a`-ban és az LNKO-ban is, ezért a `b`-ben lehet akár magasabb hatványon is, mivel a kisebbik kitevő akkor csak egyszerűen az `a`-ból adódik. Vagyis a `z` bármi lehet, csak legyen nagyobb, vagy egyenlő, mint 2:
`z ge 2`

b) Akkor osztja valamelyik ezek közül az `a`-t, vagy a `b`-t, hogy ha a prímtényezős felbontásukban mindegyik prím maximum akkora hatványon van, mint `a`-ban vagy `b`-ben. Nézzük:
`8 = 2^3`, vagyis `a`-t nem osztja, mert ott a 2 csak a második hatványon van, `b`-t viszont osztja, mert ott a negyediken van.
`27 = 3^3`, vagyis `a`-t is és `b`-t is osztja
`49 = 7^2`, vagyis egyiket sem osztja, hiszen a 7-es nem szerepel egyik felbontásban sem
`90 = 2*3^2*5`, vagyis osztja mind a két számot, mert ezek mind szerepelnek mind a két számban legalább ekkora, vagy nagyobb hatványon
`100 = 2^2*5^2`, vagyis osztja mindkét számot
`120 = 2^3*3*5`, vagyis `a`-t nem osztja, de `b`-t igen

Nyugodtan szólj ha bármi kérdésed van! :)
1