Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Leírod a megoldást?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
348
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matek, #matematika, #segits
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ez nem olyasvalami, amit meg kell oldani. Ez egy tétel, ami azt mondja ki, hogy két szám számtani közepe mindig nagyobb, vagy egyenlő, mint ugyanannak a két számnak a mértani közepe.

Itt tudsz még erről olvasgatni ha akarsz:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A1mtani_%C3%A9s_m%C3%A9rtani_k%C3%B6z%C3%A9p_k%C3%B6z%C3%B6tti_egyenl%C5%91tlens%C3%A9g
1

Ez az egész úgy néz ki egy példával, hogy van két szám, mondjuk a 24 és az 54.

A számtani közepük:
`m_a = (24+54)/2 = 78/2 = 39`

A mértani közepük:
`m_g = sqrt(24*54) = sqrt 1296 = 36`

És láthatjuk, hogy a számtani közép nagyobb, mint a mértani: `39 gt 36`, vagyis az `m_a ge m_g` teljesült.
Módosítva: 3 éve
1