Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika segítségre lenne szükségem!

Főoldal » Középiskola » Fizika
859
1. 15 N súlyú kalapács 4 k/m sebességgel üt a szegre. Mennyi ideig hatol a szeg a fába, ha a fa ellenállóereje 1200 N?
2. Mekkora magasra tud felgördülni egy lejtőn az a 60 kg tömegű görkorcsolyázó, ha a lejtő alján 10 km/h a sebessége? A súrlódástól eltekintünk!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1)
A kalapács súlyát kell először kitalálni: `15\ N = m·g`
A sebességet érdemes m/s-ba átváltani.
A kalapács mozgási energiája ezután már meglesz: `1/2·m·v^2`
Ezt az energiát emészti fel a fa, ami F=1200 N erővel hat a szögre. Ha feltételezzük, hogy végig ugyanekkora ez az erő, és `s` mélyen megy be a szög, akkor ennek az erőnek a munkája `W=F·s`:
`F·s = 1/2m·v^2`
Ebből számold ki `s`-et.
Viszont nem a mélység kell, hanem az idő. A mozgás egyenletesen gyorsuló (lassuló) mozgás lesz, ha az erő állandó. Olyan, mintha `v/2` átlagsebességgel mozogna a szög:
`v/2·t = s`
Ebből kijön az idő.
Módosítva: 8 éve
0

2)
Ez könnyebb, mint az első...
Kezdetben van `E=1/2m·v^2` mozgási energiája, ami átalakul `E=m·g·h` helyzeti energiává.
`1/2m·v^2=m·g·h`
Nem is kell a tömeg, hisz kiesik:
`1/2·v^2=g·h`
A sebességet persze m/s-ba kell átváltani először...
0