Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos! Hogyan csinaljam meg ezt a feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
419
Lefotoztam, de egyáltalán nem tudom hogy hogyan oldjam meg.
Előre is koszonom
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
11.oszt
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Oké. Tök jó, hogy van egyből egy rajzunk. Tehát `alpha+beta+gamma = 42°`. Mivel ez egy egyenlő szárú háromszög, így tudjuk, hogy az alapon lévő szögek - ami legyen `delta` -, egyenlőek és mivel a belső szögek összege 180°, ezért
`2 delta+42 = 180 " /"-42`
`2 delta = 138 " /":2`
`delta = 69°`

Illetve az egyenlő szárú háromszögeknél van egy klasszikus trükk, hogy a szimmetriatengelyénél megfelezzük a háromszöget. Ekkor a szárszög is a fele lesz és az alap is. Viszont így kapunk két darab derékszögű háromszöget cserébe, amikre tudjuk használni a szögfüggvényeket. Legyen a háromszög szárainak hossza `b`, az alap fele pedig 60 lesz. Tehát az alapon fekvő szögek koszinusza:
`cos delta = 60/b => b = 60/(cos 69°) ~~ "167,426 m"`

a) Tehát az alapon fekvő szögek 69 fokosak, a szárak pedig hozzávetőlegesen ~167 méteresek.

b) Mivel az eredeti háromszög egyenlő szárú, ezért az `alpha` és a `gamma` háromszögekhez tartozó egy-egy oldal, - amik az eredeti háromszög szárai -, is egyenlőek, plusz a kettőnek az alapjai is egyenlőek, hiszen az 40-40 méter. Valamint a két háromszög alapjain fekvő szögek is egyenlőek, így az `alpha` és a `gamma` háromszögekhez tartozó egy-egy szög is egyenlő, vagyis a két háromszög egybevágó, vagyis teljesen azonos minden oldala és minden szöge. De az az eredeti háromszög szimmetriájából is adódik.

c) Ha kiszámoljuk az eredeti háromszögünk magasságát, ami legyen `m`, akkor abból ki tudjuk számolni a szögszárak hosszát, ami legyen `x`, amik 3 részre osztják a szárszöget, amiknek a segítségével már ki tudjuk számolni az `alpha`-t egy szinusztétellel.
`sin 69° = m/b => m = b sin 69° ~~ "156,305 m"`

`20^2+m^2 = x^2 => x = sqrt(400+m^2) ~~ "157,580 m"`

`sin alpha/(sin 69°) = 40/x => alpha = sin^"-1"((40 sin 69°)/x) ~~ "13,708°"`

És mivel tudjuk, hogy `gamma = alpha` és a három szög összege 42°, ezért
`2 alpha+beta = 42`
`beta = 42-2 alpha ~~ "14,583°"`

Ez a c) elég szemét volt! Szólj nyugodtan ha bármit nem értesz!
0