Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
669
Egy (an) mértani sorozat második tagja 6, ötödik tagja 18·√3. Hány 1000 és 3000 közé eső tagja van a sorozatnak?

Előre is köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_2 = 6 ", " a_5 = 18 sqrt 3`

`{(a_1*q = 6), (a_1*q^4 = 18 sqrt 3):}`

Ha a másodikat leosztjuk az elsővel:
`q^3 = 3 sqrt 3 = sqrt(3^3) = (sqrt 3)^3`
`q = sqrt 3`

`a_1*sqrt 3 = 6 " /":sqrt 3`
`a_1 = 6/sqrt(3) = 2 sqrt 3`

Ezután megnézzük az `a_n` képletével, hogy 1000 és 3000 hanyadik elem lenne a sorozatban, vagy legalább is hányadik elemek esnek közel hozzájuk és utána kiszámoljuk az hány tagot jelent.
`a_n = a_1*q^(n-1)`

`"I. " a_n = 1000`
`2 sqrt 3*(sqrt 3)^(n-1) = 1000 " /":2`
`(sqrt 3)^n = 500 " /" log_sqrt(3)()`

`n_1 = log_sqrt(3) 500 = ("lg"\ 500)/("lg"\ sqrt 3) ~~ "11,314"`

Ami azt jelenti, hogy a sorozat 11-ik tagja még kisebb, mint 1000, viszont a 12-ik már nagyobb.

`"II. " a_n = 3000`
`2 sqrt 3*(sqrt 3)^(n-1) = 3000 " /":2`
`(sqrt 3)^n = 1500 " /" log_sqrt(3)()`

`n_2 = log_sqrt(3) 1500 = ("lg"\ 1500)/("lg"\ sqrt 3) ~~ "13,314"`

Ami azt jelenti, hogy a sorozat 13-ik tagja még kisebb, mint 3000, viszont a 14-k már nagyobb.

Tehát csak 2 tagja van a sorozatnak 1000 és 3000 között: a 12. és a 13. tag!
Módosítva: 3 éve
0