Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
393
Három képet feltöltődés esetleg kérhetem mind a 3-at számitassal

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
11,

a,

30 g anyag + 90 g víz = 120 g oldat

120 g oldatban van 30 g anyag

100 g oldatban van `100/120*30` = 25 g anyag.

Az oldat 25 tömeg%-os.

b,

Az oldat és az oldott anyag tömege is növekszik.

120+5 g oldatban van 30+5 g oldott anyag

125 g oldatban van 35 g oldott anyag.

100 g oldatban van `100/125*35` = 28 g oldott anyag

Az új oldat 28 tömeg%-os.

c,

Ha a víz elpárolog, az oldat tömege csökken, az oldott anyag tömege nem változik.

125-15=110 g oldatban van 35 g oldott anyag.

100 g oldatban van `100/110*35` = `31.dot(8)dot(1)` g oldott anyag.

Az oldat töményebb lett, a koncentrációja nőtt.

13,

Ha háromszorosára hígítunk egy oldatot, akkor a tömeg%-os összetétele a harmadára csökken.

100 g oldatban van 30 g oldott anyag. (ekkor 30 tömeg%-os)

Ha háromszorosára hígítjuk, akkor az oldat tömege `3*100` = 300 g lesz; az oldott anyag mennyisége nem változik.

300 g oldatban van 30 g oldott anyag

100 g oldatban van `100/300*30` = 10 g oldott anyag.

`10=30/3` ; vagyis az oldat tömeg%-os összetétele a harmadára csökkent.

14,

Ha bepároljuk a negyedére az oldatot, akkor a tömeg%-os összetétele a nágyszeresére nő.

100 g oldatban van 20 g oldott anyag.

Bepároljuk a negyedére; az oldat mennyisége a negyede lesz, az oldott anyag mennyisége nem változik.

`100/4=25` g oldatban van 20 g oldott anyag.

100 g oldatban van `100/25*20` = 80 g oldott anyag.

`80/20=4` ; vagyis az oldat tömeg%-os összetétele a négyszeresére nőtt.
0