Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szinusztétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
324
Segítsetek légyszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek,szinusztétel,s.o.s,11.osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az a 4°-os eltérés a függőlegestől számított, vagyis a talajjal 90+4=94°-os szöget szár be a torony. A nap sugarai, a torony magassága, ami legyen `x`, és a torony árnyéka egy háromszöget alkot. Sajnos a 94°-os szög a nap sugaraival van szemben, ami nekünk nem jó a szinusztételhez, ezért ki kell számolnunk a harmadik szöget is, ami a torony tetejénél és a napsugarak találkozásánál van. Mivel a háromszög belső szögeinek összege 180°, ezért
`180-77-94 = 9°` (a feladat rajza nagyon torzít. csináltam én is egy ábrát, ami viszont méretarányos, hogy lásd mi valójában a helyzet.)

Ez a 9° van szemben a torony árnyékával, a 77° pedig a torony keresett magasságával van szemben, így ezzel már fel tudjuk írni a szinusztételt:
`x/9 = (sin 77°)/(sin 9°) " /"*9`

`x = (9*sin 77°)/(sin 9°) ~~ "56,058 m"`

Tehát a torony magassága hozzávetőlegesen 56 méter! (Ami hozzáteszem elég közel áll a valósághoz, mert valójában 56,7 méteres.)
0