Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok nagyon hálás lennék ha valaki levázolná nekem/segítene:(…

Főoldal » Középiskola » Matematika
320
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`1.`

`alpha=72°`
`b=5.2` `cm`

`tgalpha=a/b`

`tg72°=a/(5.2)` `//*5.2`
`a=tg72°*5.2≈16` `cm`

`cosalpha=b/c`
`cos72°=5.2/c` `//*c`
`5.2=cos72°*c` `//÷cos72°`
`c=(5.2)/(cos72°)≈18.83` `cm`


`2.`

`b=400` `m`
`a=10` `m`

`tgalpha=a/b`
`tgalpha=(10)/(400)`
`alpha=tan^(-1)((10)/(400))≈1.43°`


`3.`

`b=28` `cm`
`a=10` `cm`

`m=sqrt((a/2)^2+b^2)`
`m=sqrt(((10/2)^2+28^2))=sqrt(809)` `cm`

`sin(alpha/2)=(a/2)/b`
`sin(alpha/2)=5/28`
`alpha/2=sin^(-1)(5/28)`
`alpha=2*sin^(-1)(5/28)≈20.57°`

`beta=(180°-alpha)/2`
`beta=(180°-20.57°)/2≈79.72°`


`4.`

`b=46` `mm`
`a=79` `mm`

Az a szög legyen `alpha`.

`tgalpha=("szöggel szemközti befogó")/("szög melletti befogó")=b/a`
`tgalpha=79/46`
`alpha=tg^(-1)((79)/(46))≈59.79°`


`5.`

`e=12.4` `cm`
`f=8.6` `cm`

`a=sqrt((e/2)^2+(f/2)^2)`
`a=sqrt(((12.4)/2)^2+((8.6)/2)^2)≈7.55` `cm`

A szögek legyenek `alpha` és `beta`. És így kiad negy derékszögű háromszöget.

`tg(alpha/2)=(f/2)/(e/2)`

`tg(alpha/2)=((12.4)/2)/((8.6)/2)=62/43`

`alpha/2=tg^(-1)(62/43)`

`alpha=2*tg^(-1)(62/43)≈110.51°`

`beta=(360°-110.51°)/2≈124.75°`

Remélem, nem néztem el semmit. Illetve, ha van kérdésed, írj!
1