Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
353
Az e) és az f) feladatok megoldását és levezetését kérem szépen
Feladatok a képen.
A választ előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, Matematika, házi, négyzetgyök, Házi feladat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
e)
`(4/(sqrt 6-2)+15/(sqrt 6+1)-12/(3-sqrt 6))(sqrt 6+11) ``=`` (4/(sqrt 6-2)*(sqrt 6+2)/(sqrt 6+2)+15/(sqrt 6+1)*(sqrt 6-1)/(sqrt 6-1)-12/(3-sqrt 6)*(3+sqrt 6)/(3+sqrt 6))(sqrt 6+11) ``=`` ((4 sqrt 6+8)/(6-4)+(15 sqrt 6-15)/(6-1)-(36+12 sqrt 6)/(9-6))(sqrt 6+11) ``=`` (2 sqrt 6+4+3 sqrt 6-3-12-4 sqrt 6)(sqrt 6+11) ``=`` (sqrt 6-11)(sqrt 6+11) ``=`` (sqrt 6)^2-11^2 = 6-121 = -115`

f)
`sqrt(x)/(sqrt x-sqrt y)-sqrt(y)/(sqrt x+sqrt y) ``=`` sqrt(x)/(sqrt x-sqrt y)*(sqrt x+sqrt y)/(sqrt x+sqrt y)-sqrt(y)/(sqrt x+sqrt y)*(sqrt x-sqrt y)/(sqrt x-sqrt y) ``=`` (x+sqrt(xy))/(x-y)-(sqrt(xy)-y)/(x-y) ``=`` (x cancel(+sqrt(xy)) cancel(-sqrt(xy))+y)/(x-y) = (x+y)/(x-y)`
1