Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene megoldani? Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
333
a 71 es feladatot nem tudom abban lenne szükségem segítségre. Ha valaki segít azt előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát alapból mindig 15 cetli közül választhatunk és 5-öt választunk úgy, hogy választhatjuk többször is ugyanazt a számot. Vagyis `15^5`-féleképpen választhatunk ki 5 cetlit. Viszont! Ennél számít a sorrend. Vagyis ha más sorrendben választjuk ki ugyanazokat az elemeket, akkor az egy külön esetként jelenik meg itt.

Nekünk itt az kéne, hogy kiválasztunk a 15-ből 5-öt úgy, hogy a sorrendjük nem számít, merthogy ugyanazoknak az elemeknek csak egyféle növekvő sorrendje van, vagyis minket csak az érdekel, hogy hányféleképpen tudunk 15 cetliből kiválasztani 5-öt úgy, hogy ismétlődhetnek az elemek és utána már ezeknek az elemeknek a növekvő sorrendje adott és egyértelmű.

Tehát ide az ismétléses kombináció kell nekünk:
`((n+k-1),(k)) = ((15+5-1),(5)) = ((19),(5)) = (19*18*17*16*15)/(5*4*3*2*1) = "11 628"`

Ennyiféleképpen tudunk kiválasztani 15-ből 5-öt ismétlésesen úgy, hogy a sorrend nem számít, mivel a sorrend az itt előre meghatározott.

Szólj nyugodtan ha bármi kérdésed van! :)
Módosítva: 3 éve
0