Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEMATIKA 9. OSZTÁLY

Főoldal » Középiskola » Matematika
383
Légyszíves magyarázzátok el nekem ezt a feladatot, hogy hogyan kell megoldani. Csatoltam a képet. Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2

550 tanulónak a 20%-a az `550*20/100` = 110 tanuló sportol.

110 tanulóból 25 mindkettőt űzi, akkor 60-25 = 35 tanuló csak focizik.

Így tehát 110-60=50 tanuló csak kézizik.

Összesen 50+25 = 75 tanuló kézizik.

Ellenőrzés:

35 csak foci, 50 csak kézi, 25 mindkettő = 110 sportol.
2

Ez egy halmazos feladat, ezért felírom halmaz jelölésekkel fogom magyarázni.

Azt a halmazt, ami tartalmazza az összes elemet alaphalmaznak hívjuk. Itt például az 550 tanulóból álló csoportot nevezhetjük ennek. Ennek a halmaznak a jele általában `U`. Az `abs U` pedig azt jelöli, hogy hány eleme van az `U` halmaznak. Ezt a halmaz számosságának hívjuk. Itt például `abs U = 550`.

Aztán legyen a focizók halmaza az `A`, a kézizőké pedig a `B`. Ezzel a két halmazzal úgy fejezhetjük ki azoknak a halmazát, akik vagy fociznak, vagy pedig kéziznek, vagy akár mindkettőt egyszerre, vagyis legalább az egyiket csinálják, hogy vesszük ennek a két halmaznak az unióját. Vagyis aki legalább az egyiket csinálja az a `A uu B` halmaz. Ennek a számossága az összes diák 20%-a. Vagyis
`abs(A uu B) = abs U*"0,2" = 550*"0,2" = 110`

Illetve tudjuk még, hogy 60-an fociznak, vagyis `abs A = 60`. Azoknak a halmazát pedig, akik mindkettőt egyszerre csinálják úgy tudjuk megadni, hogy vesszük a két halmaz metszetét. Vagyis `abs(A nn B) = 25`. A kérdés pedig a `abs B`.

Ezt úgy tudjuk kiszámolni, hogy van erre egy képletünk. Logikai szitaformulának hívják. Ez a következőt jelenti két halmaz esetében:
`abs(A uu B) = abs A+abs B-abs(A nn B)`

Láthatod, hogy ebből minden adatunk megvan, csakis a `abs B` nem, vagyis ha behelyettesítünk, akkor megtudjuk oldani ezt az egyenletet!
`110 = 60+abs B-25`
`110 = abs B+35 " /"-35`
`abs B = 75`

Vagyis 75 tanuló kézizik!

Szólj nyugodtan ha bármi kérdésed van! :)
Módosítva: 3 éve
1