Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1961
Így szól a feladat: egy 2500 kg tömegű kisteherautó 54 km/h sebességgel 100m sugarú kanyarhoz érkezik. Legalább mekkora súrlódási eggyüttható szükséges ahhoz, hogy a kanyarban ne csússzon meg a jármű? Az úttest nincs megdöntve.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, súrlódási eggyüttható
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel az út nincs megdöntve, a körpályán maradáshoz szükséges centripetális erőt teljes egészében a súrlódás szolgáltatja:
`mv^2/r=μmg`

Ebből kifejezve a súrlódási együtthatót:
` μ=v^2/(gr)=0.23`

(Látszik, hogy a megadott tömeg fölösleges adat volt.)
1