Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9.osztály halmazok

Főoldal » Középiskola » Matematika
370
Sziasztok
Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 9. osztály, halmazok, halmazműveletek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1073.
Na itt jó sokat kell babrálni, úgyhogy először elnevezgetném az egyes tartományok számosságát egy-egy betűvel, hogy megkönnyítsem az életem. (ábra!!)

Majd nézzük sorba miket tudunk meg az állításokból.
(1) `z = y+z = 5`
Vagyis
`y+5 = 5 " /"-5`
`y = 0`

(2) `b+x cancel(+w) cancel(+z) = a obrace(+y)^(0) cancel(+w) cancel(+z)+10`
`b+x = a+10`

(3) `c+x obrace(+y)^(0) obrace(+z)^(5) = 12`
`c+x+5 = 12 " /"-5`
`c+x = 7`

(4) `2w = a`

(5) `2"("a obrace(+y)^(0)")" = b+x`
`2a = b+x`

(6) `x obrace(+z)^(5) = 8`
`x+5 = 8 " /"-5`
`x = 3`

A (2)-es, (3)-ös és a (5)-os egyből leegyszerűsödik a (6)-assal:
(2) `b+3 = a+10 " /"-3`
`b = a+7`

(3) `c+3 = 7 " /"-3`
`c = 4`

(5) `2a = b+3`

A (2)-est behelyettesíthetjük az (5)-ösbe:
(5) `2a = a+7+3 " /"-a`
`a = 10`

(2) `b = 10+7 = 17`

(4) `2w = 10 " /":2`
`w = 5`

Tehát:
`a = 10 ", " b = 17 ", " c = 4 ", " w = 5 ", " x = 3 ", " y = 0 ", " z = 5`

a)
`abs A = a+w+y+z = 10+5+0+5 = 20`
`abs B = b+w+x+z = 17+5+3+5 = 30`

b)
`abs(A uu B uu C) = a+b+c+w+x+y+z = 10+17+4+5+3+0+5 = 27+17 = 44`
Módosítva: 3 éve
0