Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
360
Sziasztok! Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az első esetben, amikor nem a derékszöget felezzük, akkor a szögfelező két háromszögre osztja az eredetit, amiből az egyik derékszögű. Ebből kiszámolhatjuk, hogy a felezett szög mekkora:
`90°-65° = 25°`

Tehát az eredeti szög 50°, a másik pedig `90°-50° = 40°`

A másik esetben, amikor a derékszöget felezzük, akkor ismerjük a szögnek a felét: `(90°)/2 = 45°`. Ekkor a szögfelező által két nem derékszögű háromszöget kapunk, amiknek mindkettőnek az egyik szög 45°, a másik szögük pedig 65° és 180-65=115°.

Vagyis az eredeti háromszög nagyobbik szöge: `180-45-65 = 70°`. A kisebbik szöge pedig: `180-45-115 = 20°`

Összegezve tehát: két ilyen háromszög van. Az egyik egy 90-50-40 fokos háromszög, a másik pedig egy 90-70-20 fokos.
Módosítva: 3 éve
0