Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Impulzus

Főoldal » Középiskola » Fizika
576
10m magasból szabadon esik egy 0,4kg tömegű golyó A talajjal történő ütközés után 4 m magasságig emelkedik. A golyó elengedésétől a második ütközésig 3,6 s telt el. Mekkora átlagos erőt fejt ki a talaja golyóra? (26,5N)
A levezetés kellene
A választ előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az első zuhanásig eltelt

`t_1=root()((2*s)/g)` = `root()((2*10)/9.81)` s (1,43 s)

A 4 m magasságig felmegy

`t_2=root()((2*s_2)/g)` = `root()((2*4)/9.81)` s (0,903 s) alatt.

Ugyanennyi ideig fog lefelé menni a végén, az összes idő tehát, ami a mozgásra megy el, az:

`t_m=t_1+2*t_2` = `1.43+2*0.903` = 3,236 s

A maradék időt a talajra fejti ki

`Deltat` = `t_ö-t_m` = 3,6-3,236 = 0,364 s

m = 0,4 kg

F = `(m*Deltav)/(Deltat)`

Már csak a sebességváltozásra van szükségünk.

`v_1` = `g*t_1` = `10*1.43` = 14,3 `m/s`

`v_2` = `g*t_2` = `10*0.903` = - 9,03 `m/s` (Ellentétes irányú az erőhatással)

`Deltav=v_1-v_2` = `(14.3-(-9.03))` `m/s`

`F=(0.4 " kg"*(14.3+9.03) " m"/" s")/(0.364 " s")` = 25,64 N

Ez ugyan csak közel annyi, mint ami meg van adva, de ha van jobb ötletetek, jöhet.
2