Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
595
Le tudná nekem valaki vezetni ezeknek a feladatoknak a megoldását?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
905. feladat

a)
Az A-->B állapotváltozás egy izochor melegítés: `p_A/p_B=T_A/T_B`
Innen `T_B=T_A*p_B/p_A=300*4/1=1200 K`.
És mivel a B-->C állapotváltozás egy izotermikus tágulás, `T_C` is ugyanennyi.

b)
Ehhez kelleni fog a gáz tömege, amit megkaphatunk például a `pV=nRT` egyenlet A állapotra történő felírásával. Az jön ki, hogy az anyagmennyiség 0,04 mol, ennek a tömege 1,28 g.
Az állapotváltozás izochor, tehát a felvett hő egyenlő a belső energia megváltozásával:
`Q=C_v*m*(T_B-T_A)=650*0.00128*900=748.8 J`
A kerekítések miatt kissé eltér a megoldás a megadottól, de nem túlzottan. A tömeg kiszámolását egyébként meg lehet spórolni, ha nem használjuk fel a megadott fajhőt, hanem a `Q=5/2*(pV)/T*ΔT` formulával számolunk.

c)
Izoterm állapotváltozás, a belső energia nem változik.

d)
Izobár állapotváltozás, a külső munka `W=p(V_C-V_A)=100000*0.003=300 J`


----------------------------------------------------

906. feladat

a)
Az A-->B állapotváltozás egy izochor lehűtés: `p_A/p_B=T_A/T_B`
Innen `T_B=T_A*p_B/p_A=500*1/2=250 K`.
A B-->C állapotváltozás egy izobár tágulás: `V_B/V_C=T_B/T_C`
Innen `T_C=T_B*V_C/V_B=250*0.2/0.1=500 K`

b)
Az izochor szakaszon nincs munkavégzés, az izobár szakaszon pedig `W=p*(V_C-V_B)=100000*0.1=10000 J`.

c)
Az A és C állapotokban a hőmérséklet megegyezik, tehát a belső energia is.
1