Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dolgozat!!!! 30 percetek van rá segíts kérlek kérlek segíts

Főoldal » Középiskola » Matematika
371
Egy egyenes körkúp alapjának sugara 25 cm, magassága 36 cm. A csúcstól milyen távolságban kell a kúpot az alappal párhuzamos síkkal metszenünk, hogy az alsó rész térfogata 3500π cm³ legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`V_("egész kúp") = (pi*r^2*m)/3 = (pi*25^2*36)/3=7.500 \ pi` `cm^3`

`R_("felső kúp") = (V_("csonka kúp"))/(V_("egész kúp"))*r = (3.500 \ pi)/(7.500 \ pi)*25 = 11,6dot6` `cm`

`M_("csonka kúp") = V_("csonka kúp")/((R^2*pi+r^2*pi+R*r*pi)/3) = (3.500 \ pi)/((11,6dot6^2*pi+25^2*pi+11,6dot6*25*pi)/3) = 9,9736` `cm`

Csúcstól való távolság tehát: `36 - 9,9736 approx 26` cm-re kell elvágni a kúpot az alappal párhuzamos síkba a csúcstól számítva.
Módosítva: 3 éve
0