Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok ebben segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
332
585 g/l összetételű 1,44 g/ml sűrűségű és 99,0 g/l összetételű 1,00 g/ml sűrűségű nátrium-foszfát oldatokból hány ml-t kell venni 100 g 15,0%-os oldat készítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A készített oldat 100 g-jában van 15 g oldott anyag.

1. Vegyünk az első oldatból x g-ot. Ennek a térfogata:

`V_1=m_1/rho_1` = `x/1.44` `cm^3`.

Az 1. oldat 1000 `cm^3`-ében van 585 g oldott anyag.

`x/1.44` `cm^3`-ben van `(x/1.44)/1000*585` g oldott anyag.

2. A másik oldatból szükséges 100-x g. Ennek a térfogata:

`V_2=m_2/rho_2` = 100-x `cm^3`

A 2. oldat 1000 `cm^3`-ében van 99 g oldott anyag.

100-x `cm^3` oldatban van `(100-x)/1000*99`g oldott anyag.

Az oldott anyagok összege 15 g.

`(x/1.44)/1000*585+(100-x)/1000*99=15`

Ezt az egyenletet kell megoldani.

x=16,6

Az 1. oldatból tehát `16.6/1.44` = 11,53 `cm^3` szükséges; a másik oldatból pedig 100-16,6= 83,4 `cm^3`.
0