Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
634
Az 1 t tömegű, mindegyik kerekét egyformán fékező autó sofőrje 80 kg, utasa 31 kg. Az autó 108 km/h
sebességgel halad, amikor a sofőr a fékre lép. Az autó csúszás nélkül 50 m-es fékúton megáll. Mekkora
volt az út által az autóra kifejtett átlagos fékerő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az autó össz tömege utasokkal együtt: `m_a=1111kg`
Kezdő sebesség: `v_a=108 (km)/h=30 m/s`
Fék út: `s_f=50 m`
Fékezési idő: `t_f=?`
Kocsira az út által hatott fékező erő: `F_f=?`

`s_f=v_0*t_f-1/2*a*t_f^2`
`a=v/t` helyettesítéssel élve:
`s_f=v_0*t_f-1/2*v/t*t_f^2=1/2*v*t_f`
`t_f=10/3s`

`a=(\Deltav)/(\Deltat)=(30 m/s)/(10/3 s)=9 m/(s^2)`

`F_f=m*a=9999N`

Ellenőrzésképp, hogy mennyire reális eredményt kaptunk:

A súrlódási együtthatót ki lehet számolni:

`1/2*m*v^2=\mu*m*g*s -> \mu=(v_0^2)/(2*g*s)`
Adattáblázat alapján autógumi száraz aszfalton súrlódási együtthatója (csúszási) 0,7-0,8 között van. Ha beleszámoltuk volna, hogy a féktárcsa felmelegedése miatt egy kis hő formájában "elveszik" az energia, akkor kb. pont ilyen 0,7-0,8 körüli értéket kaptunk volna.
Módosítva: 3 éve
0