Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egész számok

Főoldal » Középiskola » Matematika
661
Leírjuk az egész számokat 1-2017-ig a következőképpen: Először leírjuk azokat, amelyek nem oszthatók 3-mal. Ezután azokat, amelyek oszthatók 3-mal, de nem oszthatók 9-cel, de nem oszthatók 27-tel, és így tovább.
a, Mi az utolsóként leírt szám?
b, Hányadikként írtuk le a 2017-et?
c, Hányadikként írtuk le a 2016-ot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) az utolsó szám a 3-nak az a kegnagyobb hatványa ami<=2017. Tehát 3^6=729 az utolsó szám mert 3^7=2187>2017
b)2017 nem osztható 3-mal tehát az első körben írjuk le. Összesen 2017-[2017/3] 3-mal nem osztható szám van. (a szögletes zárójel egészrészt jelent). Ez 1345 szám. Mivel 2017-ig írjuk a számokat az első körben a 2017 lesz az utolsó tehát ez az 1345. szám.
c)2016 9-cel osztható de 27-tel már nem így ezt a 3. körben írjuk le.
3-mal nem oszthatók száma: 1345
3-mal igen de a többivel nem: 672-[672/3]=448
9-cel igen de a többivel nem: [2017/9]=224 --> 224-[224/3]=150
mivel a 2017-et már leírtuk ebben a körben a 2016 lesz az utolsó
1345+448+150=1943
1943-nak írjuk le a 2016-ot.

1