Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Erre a 4 kérdésre keresem a választ. A megoldások igazából megvannak, de szeretném megérteni is. Szóval ha vki esetleg le tudná vezetni őket azt megköszönném.

Főoldal » Középiskola » Kémia
436
1. Mi az anyagmennyiség-koncentrációja annak a HCl-oldatnak, amelyből 20,45 cm3 fogy 0,1946 g vegytiszta Na2CO3 titrálására?
2.Lemértünk 2,0750 g KHCO3-ot. Törzsoldatot készítettünk belőle 250,0 cm3-es mérőlombikban. Oldatunk 25,0 cm3-re 21,50 cm3 0,1 mol/dm3 névleges koncentrációjú HCl-oldat fogyott. Mennyi az oldat pontos koncentrációja?
3.Mi a koncentrációja annak a sósavmérőoldatnak, amelyből 25,9 cm3 fogy egy 0,7367 g KOH-tartalmú oldatra?
4.Mennyi a tömegkoncentrációja annak a NaOH-oldatnak, amelyből 20,0 cm3-t titrálva az átlagfogyás 19,7 cm3 a 0,2506 mol/dm3 koncentrációjú sósavoldatból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
1,

`Na_2CO_3` + 2 `HCl` = 2 `NaCl` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(Na_2CO_3)` = 106`g/(mol)`

Én nem számolok 26 tizedesjeggyel, a megértéshez gondolom tudod nélkülözni a pontatlanságot.

`0.1946/106` mol `Na_2CO_3`-ra fogy kétszerannyi, vagyis`2*0.1946/106` mol HCl; ennyi van 20,45 `cm^3`-ben.

1000 `cm^3` HCl-oldatban van `1000/20.45*2*0.1946/106` = 0,18 `(mol)/(dm^3)`-es a HCl-oldat.

2,

`KHCO_3` + `HCl` = `KCl` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(KHCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`2.075/100` mol `KHCO_3` van 250 `cm^3`-ben; 25 `cm^3`-ben 2.075 mmol. Ennyi a HCl mennyisége is, ami 21,5 `cm^3`-ben van.

1000 `cm^3` HCl-oldatban van `1000/21.5*2.075/1000` = 0,0965 `(mol)/(dm^3)`-es a pontos koncentrációja a HCl-oldatnak.

3,

`HCl` + `KOH` = `KCl` + `H_2O`

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

`0.7367/56` mol KOH-ra ugyanennyi mol HCl fogy, ez van 25,9 `cm^3`-ben.

1000 `cm^3`-ben van `1000/25.9*0.7367/56` = 0,5079 `(mol)/(dm^3)`-es a HCl-oldat.

4,

`HCl` + `NaOH` = `NaCl` + `H_2O`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

19,7 `cm^3` HCl-oldatban van `19.7/1000*0.2506` mol HCl; errefogy ugyanennyi mol NaOH van 20 `cm^3` NaOH-oldatban.

1000 `cm^3` oldatban van `1000/20*19.7/1000*0.2506` mol NaOH, ami `19.7/20*0.2506*40` `g/(dm^3)`-es a NaOH-oldat. (9,874)
0

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
0