Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
490
Egy számtani sorozat harmadik tagja 13, hetedik tagja pedig 25.
a) Mennyi a sorozat első eleme és különbsége?
b) Mennyi a sorozat első 40 elemének összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
`a_n` =`a_k+(n-k)*d`
`a_7=a_3+(n-k)*d`
`25=13+(7-3)*d`
`25=13+4d`
`12=4d`
`3=d`

`a_n=a_1+(n-1)*d`
`a_7=a_1+(n-1)*d`
`25=a_1+(7-1)*3`
`25=a_1+18`
`7=a_1`

b.)
`S_n=((2a_1+(n-1)*d)*n)/2`

`S_40=((2*7+(40-1)*3)*40)/2`

`S_40=2620`
Módosítva: 3 éve
0