Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
650
Ebben a feladatban kérnék segítséget:
Határozza meg a háromjegyű 5-tel osztható számok összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy számtani sorozat lesz:
`a_1 = 100`
`a_n = 995`
`d = 5`

Mivel `a_n = a_1+(n-1)*d`, ezért
`995 = 100+(n-1)*5 " /"-100`
`895 = 5n-5 " /"+5`
`5n = 900 " /":5`
`n = 180`

Tehát a kérdés `S_180`, ami
`S_180 = ((100+995)*180)/2 = "98 550"`

Szólj nyugodtan ha bármi kérdésed van! :)
0