Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek MATEMATIKA feladatban! !!SOS!!!Köszönöm szépen!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
382
1.Adottak a következő számkártyák: 5 3 8 (Mindegyik akárhányszor használható!)
Hányféle 3 jegyű szám alkotható a kártyákból?
Hányféle 6 jegyű szám alkotható a kártyákból?
Hányféle 4 jegyű, páros szám alkotható a kártyákból?
Hányféle 5 jegyű, 6-al osztható szám alkotható a kártyákból?
2. Hányféle permutációja van a 'KOMBINATORIKA' szónak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
a) `3^3 = 27` (mivel mindegyik számjegy 3-féle lehet)

b) `3^6 = 729`

c) `3^3*1 = 27` (mivel az utolsó helyre csak a 8-as kerülhet)

d) Itt csak az a lényeg, hogy az utolsó szám csak 8-as lehet, a többi számjegyből pedig csak az számít, hogy hány 5-ös és 8-as kerülhet a számba, mert bármennyi 3-as is van a számjegyek között is, azzal mindig osztható lesz 3-mal a szám.
Ha 1 db 5-ös van a számban, akkor csak 1 db 8 kerülhet még a számba.
Ha 2 db 5-ös van a számban, akkor +0 db 8-as lehet.
3 és 4 db 5-ös nem kerülhet a számba, mert akkor sehogy se lesz osztható 3-mal.
Ha +2 db 8-as kerül a számba, akkor 0 db 5-ös lehet.
+3 és +4 db 8-as nem kerülhet a számba, mert akkor sehogy se lesz osztható 3-mal.
Ha pedig nem kerül bele se 5-ös, se több 8-as, akkor a többi csak 3-as.
Vagyis
`(4!)/(2!*2!)+(4!)/(2!*2!)+(4!)/(2!*2!)+(4!)/(4!) = 6+6+6+1 = 19`

2. 13 betűből áll, amiből 2 db K van, 2 db O, 2 db I, 2 db A, vagyis
`(13!)/(2!*2!*2!*2!) = "389 188 800"`
1