Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek MATEMATIKA feladatban! !!SOS!!!Köszönöm szépen!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
459
Permutáció példák

1. Oldd meg a példákat! Hfk = Hányféleképpen...
Hfk tehetünk sorba 6 különböző dominót?
13 füzetet hfk tehetünk sorba, ha közülük 3, illetve 4 egyforma?
Hfk ültethetünk le egy padra 10 embert?
Hfk ültethetünk le egy padra 16 embert, ha közülük 2 ember nem akar egymás mellé ülni?
Hfk ülhet le egy kör alakú asztalhoz 16 ember?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
a) `6! = 720`

b) `(13!)/(3!*4!) = "43 243 200"` (ismétléses permutáció)

c) `10! = "3 628 800"`

d) Itt megnézzük az összes lehetőséget és levonjuk belőle azt, amikor egymás mellett ülnek.
`16!-15*2 = "20 922 789 887 970"` (mivel 15 pozícióban tudnak egymás mellé ülni és 2-féleképpen helyezkedhetnek ők ketten)

e) `(16!)/16 = 15! = "1 307 674 368 000"` (ha nem kör alakú lenne akkor 16!, de mivel az, ezért nincs két vége, vagyis "mindegy melyik az első hely" és 16 különböző pozícióból indulhatunk ki, ezért ezzel le kell osztani)
1