Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

22,52,15 legnagyobb közös osztója és legkisebb közös többszöröse prímszámokra bontva

Főoldal » Általános iskola » Matematika
480
22,52,15 legnagyobb közös osztója és legkisebb közös többszöröse prímszámokra bontva
Valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`22 = 2*11`
`52 = 2^2*13`
`15 = 3*5`

A legnagyobb közös osztóhoz azok a prím hatványok kellenek, amik mind a 3 számban megvannak, vagyis az LNKO egy olyan szám, amit "tartalmaz" mind a három szám. Ha nincs ilyen, akkor 1 lesz a legnagyobb közös osztó. Itt például se a 2, se a 3, se az 5, se semelyik másik nincs meg mind a három számban, vagyis
`LNKO{22; 52; 15} = 1`

A legkisebb közös többszöröshöz pedig mindegyik prím legnagyobb hatványa kell, vagyis az LKKT egy olyan szám, ami "tartalmazza" mind a 3 számot. Tehát
`LKKT{22; 52; 15} = 2^2*3*5*11*13 = "8 580"`

Remélem így már valamivel érthetőbb lett. Nyugodtan kérdezz, ha nem világos valami! :)
Módosítva: 3 éve
0