Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek Doga (SOS)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
477
Nos, holnapi napon egy matek dogával kell szembesülnöm és nem értem az anyagát, mint mindig (31,32 feladat, gyakorló feladatok)

https://imgur.com/a/0wlbLVj
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
31.
a)
`x/2+25 = 3x-"12,5" " /"*2`
`x+50 = 6x-25 " /"-x`
`50 = 5x-25 " /"+25`
`5x = 75 " /":5`
`x = 15`

b)
`(2x)/3-cancel 12_3*x/cancel 4-(cancel 4 x)/cancel 12_3 = 3-2x`
`(2x)/3-3x-x/3 = 3-2x " /"*3`
`2x-9x-x = 9-6x`
`-8x = 9-6x " /"+8x`
`0 = 9+2x " /"-9`
`2x = -9 " /":2`
`x = -9/2`

c)
`(2x)/3-x/6 = x/4+1 " /"*12`
`8x-2x = 3x+12`
`6x = 3x+12 " /"-3x`
`3x = 12 " /":3`
`x = 4`

d)
`(2x)/3-x/6 = x/2+1 " /"*6`
`4x-x = 3x+6`
`3x = 3x+6 " /"-3x`
`0 = 6`
nincs megoldás

e)
`5*x/3-cancel 12_3*x/cancel 4-(cancel 4 x)/cancel 12_3 = 3-2x`
`(5x)/3-3x-x/3 = 3-2x " /"*3`
`5x-9x-x = 9-6x`
`-5x = 9-6x " /"+6x`
`x = 9`

f)
`(4x)/3-1/cancel 15_5*cancel 3 x+(7x)/20 = x+2`
`(4x)/3-x/5+(7x)/20 = x+2 " /"*60`
`80x-12x+21x = 60x+120`
`89x = 60x+120 " /"-60x`
`29x = 120 " /":29`
`x = 120/29`

g)
`3x-(1/2 x-5) = 5-(1/2 x-5) " /"+(1/2 x-5)`
`3x = 5 " /":3`
`x = 5/3`

h)
`3/4 x+1/8 x+1/2 x = x-2 " /"*8`
`6x+x+4x = 8x-16`
`11x = 8x-16 " /"-8x`
`3x = -16 " /":3`
`x = -16/3`

i)
`2x+2-(3+x/3) = x+1+(3+x/3)`
`2x+2-3-x/3 = x+1+3+x/3`
`2x-1-x/3 = x+4+x/3 " /"*3`
`6x-3-x = 3x+12+x`
`5x-3 = 4x+12 " /"-4x`
`x-3 = 12 " /"+3`
`x = 15`

j)
`x/2-(1-x/2) = 2x+3`
`x/2-1+x/2 = 2x+3`
`x-1 = 2x+3 " /"-x`
`-1 = x+3 " /"-3`
`x = -4`

32.
a)
`x/2+x/3-x/4 = 7 " /"*12`
`6x+4x-3x = 7*12`
`7x = 7*12 " /":7`
`x = 12`

b)
`x/5+(3x)/7-x/35 = 21 " /"*35`
`7x+15x-x = 21*35`
`21x = 21*35 " /":21`
`x = 35`

c)
`(3x)/2+x/6-(2x)/9 = 13 " /"*18`
`27x+3x-4x = 13*18`
`26x = 13*18 " /":26`
`x = (cancel 13*18)/cancel 26_2 = cancel 18_9/cancel 2 = 9`

d)
`x+(2x)/3-(3x)/4 = 11 " /"*12`
`12x+8x-9x = 11*12`
`11x = 11*12 " /":11`
`x = 12`
0