Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
393
Az ABC háromszögben AB = 18 egység míg az AE szögfelező hossza `4sqrt15`egység és EC = 5 egység. Határozzuk meg az ABC háromszög kerületét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Használjuk a szögfelező-tételt és a koszinusztételt, talán kisül valami belőle:

Szögfelezőtétel:

`x/18=5/y` `rightarrow` `xy=90`

Koszinusztétel a két háromszögre:

`cosalpha=(18^2+(4*root()(15)^2)-y^2)/(2*4*root()(15)*y)`

`cosalpha=(x^2+(4*root()(15))^2-5^2)/(2*4*root()(15)*x)`

`x*(564-y^2)=y*(x^2+215)`

`564x-xy^2=x^2y+215y`

`564x-90y=90x+215y`

`474x=305y=305*90/x`

`x^2=(305*90)/474`

x=7,61 cm

y=`90/7.61` = 11,83 cm

K = `18+x+5+y` = kiszámolod.
-1