Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sulyvonalas háromszöges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
896
Egy háromszög egyik oldala 10 cm és annak a két súlyvonalnak a hossza, amelyek ennek az oldalnak a két végpontjából indulnak ki, 9 cm, illetve 12 cm. Számítsuk ki a háromszög területét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a = "10 cm, " s_c = "9 cm, " s_b = "12 cm"`

A súlyvonalakról annyit kell tudni, hogy felezik a háromszög oldalait, területét és a súlypontban metszik egymást, ami `2\ :\ 1`-hez osztja szét azt úgy, hogy mindig a csúcs felé van a hosszabb rész.

Ezért a két súlyvonal háromszögekre osztja fel az eredeti háromszöget, amiből az, amelyiknek az egyik oldala a háromszög ismert oldala felírhatjuk a koszinusztételt:
`10^2 = 6^2+8^2-2*6*8 cos varphi => varphi = cos^"-1"((6^2+8^2-10^2)/(2*6*8)) = 90°`

Két másik ilyen súlyvonalak által meghatározott háromszög egy-egy oldala pedig a két ismeretlen oldal fele. Mivel már tudjuk, hogy a két súlyvonal merőleges egymásra, ezért használhatjuk a Pitagoraszt.
`(b/2)^2 = 6^2+4^2`
`b^2/4 = 52`
`b^2 = 4*52`
`b = 4 sqrt 13`

`(c/2)^2 = 8^2+3^2`
`c^2/4 = 73`
`c^2 = 4*73`
`c = 2 sqrt 73`

Tehát a terület a Hérón-képlettel:
`s = (a+b+c)/2 = (10+4 sqrt 13+2 sqrt 73)/2 = 5+2 sqrt13+sqrt 73`

`T = sqrt(s(s-a)(s-b)(s-c)) = "72 cm"`

Habár, mivel merőlegesek a súlyvonalak, ezért sokkal egyszerűbben is adódik a terület, de most már így marad! :D Általános megközelítésnek tökéletes ez is.
Módosítva: 3 éve
0