Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög oldalai

Főoldal » Középiskola » Matematika
1707
Egy derékszögű háromszög egyik befogója 8 cm -rel a másik 9cm -rel rövidebb,mint az átfogó.Mekkorák a háromszög oldalai?
Köszönöm ha tud valaki segíteni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a=c-8` `cm`
`b=c-9` `cm`

`c^2=a^2+b^2`

`c^2=(c-8)^2+(c-9)^2`
`c^2=c^2-16c+64+c^2-18c+81`
`c^2=2c^2-34c+145` `//-2c^2 +34c -145`
`-c^2+34c-145=0`
Megoldóképlet:
`c_1=29`
`c_2=5`

A második nem jó megoldás, mert negatív szám nem lehet, az `a` és a `b` oldal.

`a=29-8=21` `cm`
`b=29-9=20` `cm`

Ell:
`sqrt(21^2+20^2)=29`
`29=29`

Tehát:

`a=21` `cm`
`b=20` `cm`
`c=29` `cm`
Módosítva: 3 éve
0