Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások!

146
Egy szénatomos oxigéntartalmú vegyületek közül egyik gáz, többi milyen halmazállapotú és miért?
Tudom hogy a formaldehid gázhallmazállapotu és az acetaldehid folyékony. A tömege miatt vagy az erősebb kötés miatt van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az olvadáspont, forráspont a szénatomszám növelésével nő; általában minden homológ sorra igaz.

Az, hogy valami folyékony, szilárd; azt a körülmények döntik el.

Itt most szobahőmérséklet és légköri nyomás van, ebben az állapotban a formaldehid gáz, az acetaldehidről nem merném állítani, hogy folyadék, mert a forráspontja kb 20 °C.

Össze lehet hasonlítani az azonos szénatomszámú alkoholokkal vagy telített szénhidrogénekkel. De hogy valamire konkrétan rákérdezünk, hogy mi az oka, hogy valami folyékony vagy szilárd, annak nincs sok haszna ilyen vonatkozásban; az összehasonlításnak inkább; a lényeg az első mondat. Ha összehasonlítjuk más hasonló szénatomszámúakkal, akkor figyelembe kell venni az oxigén jelenlétét, az oxigén kapcsolódását a molekulában, a másodrendű kötéseket, polarizáltságukat. De ha az érdekel, írok róla pár sort. Az olvadáspontnak, forráspontnak itt energetikai okai vannak; jobban összekapaszkodnak a hosszabb szénláncú molekulák, mint a rövidebbek; így nagyobb energia (most hőmérséklet) szükséges ahhoz, hogy vagy a kristályszerkezet megváltozzon (szilárd-folyadék) vagy a folyadék belső nyomása elérje a külső nyomást (folyadék-gáz).
0