Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány gramm kristályos réz-szulfátot (CuSO4·5H2O) kell bemérni, 250,0 cm3 , 0,2371 mol/dm3 moláris koncentrációjú oldat elkészítéséhez?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
854
Hány gramm kristályos réz-szulfátot (CuSO4·5H2O) kell bemérni, 250,0 cm3, 0,2371 mol/dm3
moláris koncentrációjú oldat elkészítéséhez?
Mr(CuSO4·5H2O)=249,70; Mr(H2O)=18,02; (Az
eredményt négy értékes jegy pontossággal adja meg!)
Válasz: 14,80 g CuSO4·5H2O

0,2371 mol / 1000cm3
0,059275 mol / 250cm3

249,7 (CuSO4 5 H2O) -> 169,6 (CuSO4)
x -> 0,059275 mol

Így próbálkoztam de nem jött ki. A számok alapján már a 0,059275 x 249,7 kiadja a megoldást. Szóval felmerült bennem a kérdés:

Jelen esetben a molaritás képletében szereplő oldott anyag anyagmennyisége az a CuSO4-re vonatkozik vagy a CuSO4 5 H2O-ra? Ezt honnan lehet eldönteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Akkor nézzük elölről:

250 `cm^3` oldatban van `0.25*0.2371` = 0,059275 mol vízmentes réz(II)-szulfát. Ugyanennyi mol kristályos réz(II)-szulfátot kell bemérni, ami

`0.059275*249.7` = ami meg van adva.

Amit tudni kell:

- Az oldatok koncentrációja vízmentes sóra van mindig megadva.

- Amit viszont be tudunk mérni, az általában a kristályvizes só (ha a feladat azt írja).

A vízmentes réz(II)-szulfát moláris tömege 159,6 `g/(mol)` (arra most itt nincs szükség, csak látom, hogy számoltad, ott elírtad vagy elszámoltad; lehet hogy más példánál lesz).
1