Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ne légy keci segíccs!

Főoldal » Középiskola » Matematika
944
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
15
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
:D:D:D:D

Szerintem tedd ki kétszer, hátha úgy hamarabb megoldják... :D
Módosítva: 3 éve
6

A) Ahhoz, hogy meghatározzuk, mennyire kell Bori néninek fölpörgetnie a sebességet, először kiszámítjuk, mennyi időre van szüksége a fonal végighorgolásához a jelenlegi sebességgel.

A sebesség képletét használva, ami az út hossza osztva az idővel:
sebesség = út / idő

Tudjuk, hogy a pulóver hossza 15 km, és a sebesség 40 km/óra. Tehát az idő a következőképpen számolható:
idő = út / sebesség = 15 km / 40 km/óra

A sebességet km/óra egységben adtuk meg, tehát az időt is órában kapjuk meg. A sebesség kiszámítása:
idő = 15 km / (40 km/óra) = (15/40) óra = 0,375 óra = 22,5 perc

Ez azt jelenti, hogy Bori néninek 22,5 percig tartana a pulóver kihorgolása a jelenlegi sebességgel.

B) Ha Pista bácsi időnként beleköt, akkor a munka folyamata megszakadhat. Ez a sebességét is befolyásolja. Ahhoz, hogy megértsük, hogyan változik a sebesség, ha Pista bácsi beleszól, tudnunk kell, hogy mennyi időbe telik a megszakítások kezelése.

Vegyük fel, hogy Pista bácsi beleszólása 5 percet vesz igénybe. Tehát az idő a következőképpen változik a megszakítások miatt:

Összes megszakítás időtartama: 5 perc x (megszakítások száma)

Ez azt jelenti, hogy ha például 3 alkalommal szakítja meg Pista bácsi a munkát, akkor az időtartam a következő lesz:

Időtartam a megszakítások miatt: 5 perc x 3 = 15 perc

Ez azt jelenti, hogy összesen 15 percet vesz igénybe a megszakítások kezelése.

A pulóver befejezéséhez szükséges idő tehát a következőképpen alakul:

Teljes idő = idő a pulóver kihorgolásához + idő a megszakítások miatt
Teljes idő = 22,5 perc + 15 perc = 37,5 perc

Tehát, ha Bori néni fölpörgeti a sebességet, hogy befejezze a pulóvert, mielőtt elfogy a fonal, és Pista bácsi 3 alkalommal szakítja meg a munkát, akkor összesen 37,5 perc lesz szükséges.

C) A maximális sebesség, amelynél Bori néni elveszítené a fonalat, akkor lenne, ha a fonal elfogyása előtt nem lenne képes a pulóver befejezésére.

A pulóver hossza 15 km, és a rendelkezésre álló fonal hossza is 15 km. Tehát ha Bori néni a jelenlegi sebességével (40 km/óra) köti a pulóvert, pontosan akkor fogy el a fonal, amikor a pulóver befejeződik.

Tehát, ha Bori néni bármilyen sebességgel köti a pulóvert, ami nagyobb, mint 40 km/óra, akkor azon a sebességen elveszítené a fonalat, mert nem lenne elegendő fonal a pulóver befejezéséhez.
0