Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 1

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
619
120 g tömegű 40 cm/s sebességű golyó teljesen rugalmatlanul ütközik egy 30 g tömegű álló golyóba. Mekkora az ütközés utáni sebesség? Mekkora a mechanikai energiaveszteség? Mekkorák lesznek az ütközés utáni sebességek, ha az ütközés tökéletesen rugalmas?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`m_1` = 120 g = 0,12 kg

`m_2` = 30 g = 0,03 kg

`v_1` = 40 `(cm)/s` = 0,4 `m/s`

`v_2` = 0 `m/s`

Rugalmatlan ütközés után együtt mozognak, mintha egy test lenne. Az impulzus ütközés előtt és után egyenlő:

`m_1*v_1+m_2*v_2=(m_1+m_2)*v`

`v=(m_1*v_1+m_2*v_2)/(m_1+m_2)` = `(0.12*0.4+0.03*0)/(0.12+0.03)` = 0,32 `m/s` = 32 `(cm)/s`

A mozgási energia ütközés előtt:

`E_1` = `1/2*m_1*v_1^2` = `1/2*0.12*0.4^2` = 0,0096 J

A másik testé 0, mert áll.

Ütközés után a mozgási energia:

`E=1/2*(m_1+m_2)*v^2` = `1/2*(0.12+0.03)*0.32^2` = 0,00768 J

A mechanikai energiaveszteség a két energia különbsége:

`DeltaE` = `E_1-E` = `0.0096-0.00768` = 0,00192 J

Rugalmas ütközéskor nem együtt mozognak. Ütközés előtt és után a lendület és az energia is egyenlő.

`m_1*v_1+m_2*v_2=m_1*u_1+m_2*u_2`

`1/2*m_1*v_1^2+1/2*m_2*v_2^2=1/2*m_1*u_1^2+1/2*m_2*u_2^2`

E két egyenletben csak az ütközés utáni sebességek az ismeretlenek, nem vezetem le, de

`u_1=((m_1-m_2)*v_1+2*m_2*v_2)/(m_1+m_2)` = `((0.12-0.03)*0.4+2*0.03*0)/(0.12+0.03)` = 0,24 `m/s` = 24 `(cm)/s`

`u_2=((m_2-m_1)*v_2+2*m_1*v_1)/(m_1+m_2)` = `((0.03-0.12)*0+2*0.12*0.4)/(0.12+0.03)` = 0,064 `m/s` = 6,4 `(cm)/s`
1