Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
398
Összeadtunk 20 darab egymást követő páros számot, összegük 620. Melyik az első és utolsó páros szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`n = 20", " d=2", " S_20 = 620`

Tudjuk, hogy
`S_n = ((a_1+a_n)*n)/2`
`a_n = a_1+(n-1)*d`

Tehát
`620 = ((a_1+a_1+(20-1)*2)*20)/2`
`620 = (2a_1+38)*10 " /":10`
`62 = 2a_1+38 " /"-38`
`2a_1 = 24 " /":2`
`a_1 = 12`

`a_20 = 12+(20-1)*2 = 12+38 = 50`

Vagyis az első szám a 12, az utolsó pedig az 50. :)
0