Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek sorozatokkal kapcsolatos feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
345
Elakadtam az alábbi feladattal, és segítséget szeretnék kérni.
Határozza meg az 1 +2 -3 +4 +5 -6 +... sorozat első 2005 tagjának összegét!

Igazából addig jutottam csak, hogy 3 sorozatra bontottam és a differenciát határoztam meg azoknál:

x: 1, 4, 7...
x₁= 1
dx= 3

y: 2, 5, 8...
y₁= 2
dy= 3

z: -3, -6, -9...
z₁= -3
dz= -3

Na és innen sajnos nem tudom hogyan tovább
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Pont ma oldott meg kazah egy ugyanilyen feladatot. :)
https://ehazi.hu/q/116536

A lényege, hogy két sorozatra bontod az eredetit: az egyik simán egyesével nő egészen 2005-ig, a második pedig 3-asával nő 3-tól kezdve és a második összeg kétszeresét kivonod az elsőből és meg is van az összeg.

De úgy is meg lehet csinálni, ahogyan te gondoltad, csak úgy többet kell számolni.
Módosítva: 3 éve
0

Ugyanúgy, mint kazah megoldásánál, csak ott mind a három sorozatra ki kell gondolni, hogy mi lesz az adott sorozat utolsó eleme, abból pedig már számolható, hogy hány elemes lesz a sorozat. Ha pedig ezek megvannak, akkor csak ki kell számolni az összegeket és összeadni őket.
1