Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány köbcentiméter vízhez kell adni a számított mennyiségű iso-propanolt ((CH3)2CHOH), ha 503,8 cm3 olyan vizes oldatot akarunk készíteni, amelyben az az izo-propanol moltörtje 0,01907?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
391
Hány köbcentiméter vízhez kell adni a számított mennyiségű iso-propanolt ((CH3)2CHOH), ha 503,8 cm3 olyan vizes oldatot akarunk készíteni, amelyben az az izo-propanol moltörtje 0,01907? Mr((CH3)2CHOH)=60,1; Mr(H2O)=18,02; ρoldat=0,9871 g/cm3; ρ((CH3)2CHOH)=0,8035 g/cm3; és ρ(H2O)=0,9975 g/cm3; (Az eredményt négy értékes jegy pontossággal adja meg!)

Elakadtam ezzel a feladattal. Ha jól értem az oldat tömege kiszámítható a sűrűségből, de ahhoz, hogy a móltörttel tudjak számolni anyagmennyiségre lenne szükségem ami pedig nem áll rendelkezésre.

Előre is köszi a segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1

A moltört adott, az egy arányt fejez ki.

Itt a propanol moltörtje 0,01907; ez azt jelenti, hogy

1 mol elegyben van 0,01907 mol propanol és (1-0,01907=) 0,98093 mol víz.

Ez g-ban: `0.01907*60.1` = 1,1461 g propanol és `0.98093*18.02` = 17,6764 g víz.

Az oldat tömege (még mindig csak az arányoknál tartunk): 1,1461+17,6764 = 18,8225 g

A készített oldat tömege: `m_o=rho_o*V_o` = `0.9871*503.8` = 497,301 g

Az aránnyal kifejezett oldatunk:

18,8225 g-jában van 17,6764 g víz

497,301 g oldatban tehát van `497.301/18.8225*17.6764` = 467,0204 g víz

Ennek a térfogata pedig:

`V_v=m_v/rho_v` = `467.0204/0.9975` = 468,2 `cm^3` a víz térfogata.
1