Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek segítség.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
367
Valaki tudna a csatolt ké0be segíteni, illetve még annyiba kéne segíteni, hogy ha van egy olyan, hogy √1·2·3·...·9·10 (az egész a gyök alatt), akkor ezt, hogyan lehet bizonyítani, hogy ∈R-Q? Előre köszi a segítséget mind a két feladatban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, kor, feladat, Matematika, segítség, mértan, Levezetéssel
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Nincs megoldása a feladatnak.
-2

`root()(1*2*...*9*10)` = `root()(1*2*3*(2*2)*5*(2*3)*7*(2*2*2)*(3*3)*(2*5))` =

= `root()(1*2^8*3^4*5^2*7)` = `2^4*3^2*5*root()(7)` `in (RR-QQ)` (a `root()(7)` miatt).



Ábra

Az ACO háromszögben:

`cosalpha=(r/2)/r` = `1/2`

`alpha=60°`.

A `2*alpha` = 120°-os szöghöz tartozó körív hossza:

`i=2*r*pi*120/360` = `2/3*r*pi`.

b,

Az ACT derékszögű háromszögben `bar(CT)` = `2r-r/2` = `3/2*r` = `3/2*8` = 12 cm

A TA szakasz hosszához kiszámoljuk az AC szakasz hosszát:

`bar(AC)=bar(OA)*sinalpha` = `8*sin60` = `4*root()(3)` cm

`bar(TA)=root()((AC)^2+(CT)^2)` = `root()((r*root()(3))/2)^2+(3/2*r)^2)` = `r*root()(3)` = `8*root()(3)` cm

c,

Az AOBT deltoidban az egyik szöget már ismerjük (120°), a szemközti szöget kiszámolhatjuk az imént számított derékszögű háromszögből:

`sinbeta=(AC)/(TA)` = `(4*root()(3))/(8*root()(3)` = `1/2`

`beta=30°` ; `2*beta=60°`

A maradék két szög egyenlő:

`gamma=(360-(2*alpha+2*beta))/2` = `(360-120-60)/2` = 90°

A TA oldal tehát merőleges az OA rugárra, ezért a TA oldal a kör érintője.
1