Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, egyenletek és azonosságok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
999
Egy kétjegyű számhoz hozzáadtuk számjegyeinek összegét, és így 81-et kaptunk. Mi lehetett az eredeti kétjegyű szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

A kétjegyű szám `bar(ab)`, az összeg:

`10a+b+(a+b)` = `11a+2b` = 81

Mivel a és b is 1-9-ig természetes szám lehet, így csak az a=6 vagy 7 jöhet szóba. (a=5 esetén b-re jön ki nagy szám, a=8 esetén pedig már nagy az összeg).

`11*7+2b=81`

2b=4

b = 2

- 6 esetén:

`11*6+2b=81`

2b=15

b = `7.5 notin NN`

Az eredeti kétjegyű szám tehát a 72.
1