Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
750
Mi f(x)=x^2-5x+2 függvénynek az az érintője, ami átmegy az P(0;-2) pontokon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, feladat, házi, help, stb, érintő, egyenes, egynlet, matekegyenes
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az érintő egy y=mx+b alakú egyenes. Mivel átmegy a (0;-2) ponton, egyből tudjuk, hogy b=-2.

Legyen az érintési pont (r;s)! Tudjuk, hogy a függvény ezen pontbeli deriváltja megadja az érintő meredekségét: m=2r-5.

Illetve azt is tudjuk, hogy a pont illeszkedik az egyenesünkre (s=mr-2), valamint a függvényünkre is (s=r2-5r+2).

Összegezve az eddigieket:
s=(2r-5)r-2
s=r2-5r+2

Ezt az egyenletrendszert megoldva azt kapjuk, hogy r=2 vagy r=-2, innen pedig a két lehetséges érintő:
y=-9x-2
y=-x-2
0

Majdnem ugyanaz a megoldás (ha a deriválást még nem tanultad) itt:
https://www.geogebra.org/m/keTSnqe3
Módosítva: 8 éve
0