Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítesz ebben a feladatban?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
399
Én mondhatni értem a kémiát,de ezen vakahogy nem tudok eligazodni.
Te tudod?


6,5 g cink lép reakcióba;Számítsuk ki:

b)A reakcióhoz szükséges 10%-os sósav oldat tömegét

c)A fejlődő gáz térfogatát
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#kemia, #segits, #magyarázdel, #olddmeg
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Hopp!
*valahogy
0

Ha reakcióról van szó, akkor mindig kezdünk egy reakcióegyenlettel:

`Zn` + 2 `HCl` = `ZnCl_2` + `H_2`

Ezután amelyik anyagokkal számolni kell, azoknak az anyagoknak felírjuk az atomtömegét/moláris tömegét:

`A_(Zn)` = 65 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36,5 `g/(mol)`

a,

Van tehát 6,5 g cink, kiszámoljuk, hogy ez hány mol:

`n_(Zn)=m_(Zn)/A_(Zn)` = `6.5/65` = 0,1 mol

A reakcióegyenlet szerint ennyi cink kétszerannyi mol hidrogén-kloriddal reagál, ami `2*0.1` = 0,2 mol

A 0,2 mol HCl tömege:

`m_(HCl)=n_(HCl)*M_(HCl)` = `0.2*36.5` = 7,3 g.

A 10 %-os sósavoldat azt jelenti, hogy az oldat

100 g-jában van 10 g HCl

A kérdés az, hogy hány g oldatban van 7,3 g HCl?

Ezt aránypárral tudod meghatározni:

`x/100=7.3/10`

`x=7.3/10*100` = 73

A sósavoldat tömege tehát 73 g.

c,

A fejlődő gáz (hidrogén) térfogatához szükség van a körülményekre (hőmérséklet, nyomás). Ha standardállapotú a gáz (25 °C, légköri nyomás), akkor azt tudjuk, hogy

1 mol gáz standardállapotban 24,5 `dm^3`

A reakcióegyenlet szerint

1 mol cinkből keletkezik 1 mol hidrogéngáz

0,1 mol cinkből tehát 0,1 mol hidrogéngáz keletkezik

0,1 mol hidrogéngáz térfogata standard körülmények között `0.1*24.5` = 2,45 `dm^3`

A reakció során tehát 2,45 `dm^3` hidrogéngáz keletkezik.
1