Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérem valaki segítsen, nagyon nem értem

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
478
A talajtól mérve 400 m magasból szabadon ejtünk egy testet. Ezzel egyidőben ugyanabból a pontból vízszintesen is elhajítunk egy másikat. 5 s múlva a két test közötti távolság 40 m. Mekkora sebességgel hajítottuk el vízszintesen a testet? Mekkora lesz a talajra éréskor a két test közötti távolság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
5 s alatt a test függőlegesen megtesz

s=`g/2*t^2` = `10/2*5^2` = 125 m-t.

A vízszintesen elhajított testnek a mozgását fel lehet bontani vízszintes és függőleges irányú komponensre. A függőleges irányú mozgása szabadesés, a vízszintes irányú mozgása egyenletes. A két test tehát függőleges irányban együtt mozog, csak vízszintesen távolodik egymástól, egyenletesen.

5 s alatt 40 m-re távolodik el egymástól, tehát

`v_x=s_x/t` = `40/5` = 8 `m/s` volt a vízszintesen eldobott kő kezdősebessége.

A 400 m mély utat a stabadon eső test megteszi:

`s_ö=g/2*t_ö^2` `rightarrow` `t_ö=root()((2*s_ö)/g)` = `root()((2*400)/10)` = `root()(80)` = 8,944 s alatt.

A vízszintes irányba elhajított test vízszintesen megtesz:

`s_(xö)=v_x*t_ö` = `8*root()(80)` = 71,55 m-t; ennyi lesz a távolság a két test között.
0