Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vízszintes hajítás feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
891
1,8 m magasból 5 m/s kezdősebességgel vízszintesen elhajítunk egy kavicsot. Mekkora a kavics elmozdulása és sebessége 0,2 s múlva? Hol esik le? (A talaj vízszintes.) Mennyi idő múlva lesz a sebesség vízszintessel bezárt szöge 450?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

0,2 s alatt a test vízszintesen megtesz

`s_x=v_x*t` = `5*0.2` = 1 m

függőlegesen pedig

`s_y=g/s*t^2` = `10/2*0.2^2` = 0,2 m-t.

Az elmozdulás:

s = `root()(s_x^2+s_y^2)` = `root()(1^2+0.2^2)` = 1,0198 m

A sebességet hasonló módon Pitagorasszal számolhatjuk.

`v_x=5 m/s`

`v_y=g*t` = `10*0.2` = 2 `m/s`

`v=root()(v_x^2+v_y^2)` = `root()(5^2+2^2)` = 5,385 `m/s`

Azt, hogy mennyi idő múlva esik le, a függőleges irányú komponensből tudjuk meg.

`s_ö=g/2*t_ö^2` `rightarrow` `t_ö=root()((2*s_ö)/g)` = `root()((2*1.8)/10)` = 0,6 s

Atest vízszintesen 0,6 s alatt megtesz:

`s_(xö)=v_x*t_ö` = `5*0.6` = 3 m-re esik le a test szabaeséskor várható helyétől.


A harmadik kérdés arra vonatkozik, hogy mikor lesz a test vízszintes és függőleges irányú komponense egyenlő. Vagyis mikor lesz a test sebességének függőleges irányú komponense 5 `m/s`

`v=g*t` `rightarrow` t = `v/g` = `5/10` = 0,5 s

Az elhajítás után 0,5 s múlva lesz 45°-os szögű a test mozgása.
0