Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudsz megoldást adni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
435
A 3/c,d és a 4/A,B,C,D

Olyan részletesen írd le kérlek,amennyira csak lehetséges.Ne borzasztóan részletesen,de azért legyen ott valami,kérlek

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#KÉRLEK, #matek, #matematika, #segits, #könnyű, #kérleksegíts, #kérlekszépensegíts
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Kérlek szépen!
0

3.
Először is egyszerűsítsük ezeket a ronda feltételeket, hogy közvetlenül lássuk mit is jelentenek. Esetleg akkor már felírhatjuk intervallumban is őket, de ez már nem feltételen szükséges, de gyakorlásnak jó!

c)
`A = {x in RR | -5 lt 2x+1}`
`-5 lt 2x+1 " /"-1`
`-6 lt 2x " /":2`
`-3 lt x`
Vagyis
`A = ]-3; oo[`

`B = {x in RR | 2 gt 3x-4}`
`2 gt 3x-4 " /"+4`
`6 gt 3x " /":3`
`2 gt x`
Vagyis
`B = ]-oo; 2[`

Innentől szerintem már nem olyan vészes a dolog:
`A uu B = ]-oo; 2[ uu ]-3; oo[ = RR` (A és B együtt)
`A nn B = ]-3; 2[`, vagy `A nn B = {x in RR | -3 lt x lt 2}` (A és B közös része)
`A\ \\\ B = [2; oo[`, vagy `A\ \\\ B = {x in RR | x ge 2}` (minden ami A része, de nincs B-ben)
`B\ \\\ A = ]-oo; -3]`, vagy `B\ \\\ A = {x in RR | x le -3}` (minden ami B része, de nincs A-ban)

d)
`A = {x in RR | 3x+1 lt 7}`
`3x+1 lt 7 " /"-1`
`3x lt 6 " /":3`
`x lt 2`
Vagyis
`A = ]-oo; 2[`

`B = {x in RR | -10 le 3x+2}`
`-10 le 3x+2 " /"-2`
`-12 le 3x " /":3`
`-4 le x`
Vagyis
`B = [-4; oo[`

Tehát
`A uu B = ]-oo; 2[ uu [-4; oo[ = RR`
`A nn B = [-4; 2[`, vagy `A nn B = {x in RR | -4 le x lt 2}`
`A\ \\\ B = ]-oo; -4[`, vagy `A\ \\\ B = {x in RR | x lt -4}`
`B\ \\\ A = [2; oo[`, vagy `B\ \\\ A = {x in RR | x ge 2}`

4.
a)
`A = {x in RR | 3 le 2x-1 lt x+5}`
Itt több reláció is föl van láncolva, de ezek nem csak együtt értelmezhetőek. Felbontható páronként. Viszont attól még hogy felbontjuk, attól még mindkettőnek egyszerre teljesülnie kell!
`"I."`
`3 le 2x-1 " /"+1`
`4 le 2x " /":2`
`2 le x`

`"II."`
`2x-1 lt x+5 " /"-x+1`
`x lt 6`

Tehát
`A = [2; 6[`

b)
`B = {x in RR\ {: |\ (x+1)/3 lt x lt (3x-1)/2:}}`
`"I."`
`(x+1)/3 lt x " /"*3`
`x+1 lt 3x " /"-x`
`1 lt 2x " /":2`
`1/2 lt x`

`"II."`
`x lt (3x-1)/2 " /"*2`
`2x lt 3x-1 " /"-2x+1`
`1 lt x`

Tehát
`B = ]1; oo[`

c)
`C = {x in RR\ {: |\ x/2 le (2x-1)/3 lt (x-1)/4:}}`
`"I."`
`x/2 le (2x-1)/3 " /"*6`
`3x le 4x-2 " /"-3x+2`
`2 le x`

`"II."`
`(2x-1)/3 lt (x-1)/4 " /"*12`
`8x-4 lt 3x-3 " /"-3x+4`
`5x lt 1 " /":5`
`x lt 1/5`

Tehát nincs ilyen `x`, se ilyen intervallum.

d)
`D = {x in RR\ {: |\ abs(x-3) le 5:}}`
`abs(x-3) le 5`
`"I. "x-3 ge 0 => x ge 3:`
`x-3 le 5 " /"+3`
`x le 8`
Vagyis
`3 le x le 8`

`"II. "x-3 lt 0 => x lt 3:`
`-(x-3) le 5`
`-x+3 le 5 " /"+x-5`
`-2 le x`
Vagyis
`-2 le x lt 3`

Tehát
`D = [-2; 8]`

Szólj nyugodtan ha bármit nem értesz! :)
Módosítva: 3 éve
0