Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni Fizikából!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
651
1. Egy puska súlya 4.5 N, a lövedéke 0.25 N. Mekkora sebességgel ütődik vállunkhoz a puska, ha a lövedék 1512 m/s sebességgel hagyja el a puskacsövet?
2.A vízszintes talajon fekvő, 3 kg tömegű fahasábra mozgás közben 3.6 N erő hat, a nyugvó hasábra 6.6 N. A hasáb és a talaj közötti tapadási súrlódási tényező 0.35, a csúszási súrlódási együttható 0.16. Mekkora a fahasáb gyorsulása mindkét esetben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1)
Itt először a tömegeket kell tudni, e az még ugye könnyű: mivel a súly newtonban a kilogrammban megadott tömeg g-szerese (vagyis nagyjából 10-szerese), ezért fordítva a tömeg a súly tizedrésze:
puska: 0,45 kg
lövedék: 0,025 kg

Kezdetben a puska+lövedék alkotta rendszer impulzusa nulla, ezért a lövés után is nulla kell legyen. Ami azt jelenti, hogy amennyi a lövedék lendülete (impulzusa) előre, ugyanannyi a puska impulzusa hátra:
m₁.v₁ = m₂·v₂
0,025 · 1512 = 0,45 · v₂
Ebből ki tudod számolni v₂-t, vagyis a puska sebességét.
1

2)
a)
Ha már mozog a fahasáb, a csúszási súrlódás igaz rá. Vagyis a súrlódási erő ennyi:
`F_s = µ·m·g = 0.16·3kg·10m/s^2 = 4,8\ N`
Ez több, mint a 3.6 N, amivel húzzák, tehát a hasáb lassulni fog. Az eredő erő:
`F_e = F - F_s = 3.6\ N - 4.8\ N = -1.2\ N = m·a = 3 kg · a`
Ebből ki tudod számolni a gyorsulását. Negatív lesz, hisz lassul.

b)
Ha áll a hasáb, akkor a tapadási súrlódás igaz rá: a súrlódási erő maximuma ennyi:
`F_"s.max" = µ·m·g = 0.35·3kg·10m/s^2 = 10.5\ N`
Ettől kisebb erővel húzzák (6.6 N), vagyis a súrlódási erő nem nő fel eddig a lehetséges maximumig, hanem a súrlódás aktuális értéke meg fog egyezni a húzóerővel. Az erők eredője nulla, nem gyorsul a test.
1