Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szomszédos számok

Főoldal » Középiskola » Matematika
912
Melyik az a három szomszédos egész szám, melyek szorzata az összegük ötszöröse?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
(a-1), a, (a+1)
Összegük 3a
szorzatuk a(a-1)(a+1) = a(a²-1)

a(a²-1) = 5·3a
Ha a≠0, oszthatunk vele. És persze a=0 is megoldás.
a²-1 = 15
a² = 16
a = ±4

Vagyis 3 megoldás is van.
Módosítva: 8 éve
1