Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorikás feladat.

Főoldal » Középiskola » Matematika
449
Egy meccsen 1,2,3 pontot lehet dobni. Valaki 12 pontot szerzett. Ez hányféle képen lehetséges.

És van egy olyan is, hogy:

Egy kosárlabda meccsen a 7. fordulóban az egyik csapatnak 11 pontja volt. Egy győzelem az 3 pontot ér, a vereség nullát és a döntetlen egyet. Hány féle képen alakulhatott eddig a mérkőzés.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 12 pont az alábbi esetekben állhat össze:
- 3p: 4, 2p: 0, 1p: 0 -> 1 lehetőség
- 3p: 3, 2p: 1, 1p: 1 -> 5! / 3! = 20 lehetőség
- 3p: 3, 2p: 0, 1p: 3 -> 6! / (3! * 3!) = 20 lehetőség
- 3p: 2, 2p: 3, 1p: 0 -> 5! / (2! * 3!) = 10 lehetőség
- 3p: 2, 2p: 2, 1p: 2 -> 6! / (2! * 2! * 2!) = 90 lehetőség
- 3p: 2, 2p: 1, 1p: 4 -> 7! / (2! * 4!) = 105 lehetőség
- 3p: 2, 2p: 0, 1p: 6 -> 8! / (2! * 6!) = 28 lehetőség
- 3p: 1, 2p: 4, 1p: 1 -> 6! / 4! = 30 lehetőség
- 3p: 1, 2p: 3, 1p: 3 -> 7! / (3! * 3!) = 140 lehetőség
- 3p: 1, 2p: 2, 1p: 5 -> 8! / (2! * 5!) = 168 lehetőség
- 3p: 1, 2p: 1, 1p: 7 -> 9! / 7! = 72 lehetőség
- 3p: 1, 2p: 0, 1p: 9 -> 10! / 9! = 10 lehetőség
- 3p: 0, 2p: 6, 1p: 0 -> 1 lehetőség
- 3p: 0, 2p: 5, 1p: 2 -> 7! / (5! * 2!) = 21 lehetőség
- 3p: 0, 2p: 4, 1p: 4 -> 8! / (4! * 4!) = 70 lehetőség
- 3p: 0, 2p: 3, 1p: 6 -> 9! / (3! * 6!) = 84 lehetőség
- 3p: 0, 2p: 2, 1p: 8 -> 10! / (2! * 8!) = 45 lehetőség
- 3p: 0, 2p: 1, 1p: 10 -> 11! / 10! = 11 lehetőség
- 3p: 0, 2p: 0, 1p: 12 -> 1 lehetőség
Tehát összesen 1 + 20 + 20 + 10 + 90 + 105 + 28 + 30 + 140 + 168 + 72 + 10 + 1 + 21 + 70 + 84 + 45 + 11 + 1 = 927 lehetőség van.

11 pont 7 mérkőzés alatt az alábbi esetekben állhat össze:
- Gy: 3, D: 2, V: 2 -> 7! / (3! * 2! * 2!) = 210 lehetőség
- Gy: 2, D: 5, V: 0 -> 7! / (2! * 5!) = 21 lehetőség
Tehát összesen 210 + 21 = 231 lehetőség van.

Amennyiben hasznosnak találod a válaszomat, kérlek, jelöld megoldásnak! Igazán nem nagy fáradtság. :)
Módosítva: 3 éve
1