Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
852
Számításd ki az AOB szög pótszögének mértékét , ha az AOB szög mértéke ,rendelkezik : 31° , 27° ,45°, 37° 25' 24''
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szerintem nem "rendelkezik" van a feladatban, hanem az a szó van ott, hogy "rendre". Az a mondat pedig, hogy
"ha az AOB szög mértéke rendre 31°, 27°, stb."
azt jelenti, hogy
"ha az AOB szög mértéke először 31°, aztán 27°, aztán stb."
Szóval ha több dolgot is felsorolunk, amiknek nincs egymáshoz közvetlen közük, akkor mondhatjuk ezt a "rendre" szóval.

Magyarul ez az egy mondat 4 feladatot jelent. Először 31° van a mondatban, aztán ugyanaz a szöveg a többi fokkal adja az újabb feladatokat.

A pótszög pedig azt jelenit, hogy olyan szög, ami 90°-ra pótolja ki a megadott szöget. Vagyis 90 fokból ki kell vonni őket rendre (egymás után).

Tehát ezek a megoldások:
90°-31° = ... számold ki
90°-27° = ...
90°-45° = ...
90°-37° 25' 24" = ... ebben segítek:

90 fokból vonjunk ki 37 fokot, marad ugye 53 fok.
Abból vonjunk ki 25 percet, de hogy? Egy fok az 60 perc, tehát az 53 fokot lehet úgy is írni, hogy 52 fok és 60 perc, abból már könnyű kivonni 25 percet. Marad 52° 35'
Abból vonjunk ki 24 másodpercet. Azt is hasonló trükkel lehet: Egy perc az 60 másodperc, tehát az 52° 35' az ugyanaz, mint 52° 34' és 60", abból pedig már ki tudod vonni a 24 másodpercet. Nem is írom le, vond ki és készen vagy.

-----------
Azt ugye tudod, hogy az a perc és másodperc nem ugyanaz, mint az időben a perc és másodperc, csak "véletlenül" ezt is úgy hívjuk? Egyszerűen ugyanúgy, ahogy az óra hatvanad részét percnek hívjuk, a fok hatvanad részének is perc a neve. És ugyanígy alakult ki a szög-másodperc neve is a szög-perc hatvanad részeként.
Módosítva: 8 éve
0